A A A

Serniki (2)


SERNIK Z ROSĄ

Ciasto na spód:
- 3 żółtka,
- 1 całe jajko,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 kostki masła,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki ciasta wymieszać, wygnieść i nałożyć na blaszce. Położyć kawałki owoców wg uznania: ananasy lub brzoskwinie.

Przygotować masę twarogową dodając po kolei:
- 4 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru,
- sok z jednej cytryny,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanki oleju,
- 1 kg ricotty (np.: SERNIKOWEJ RICOTELLI),
- 3/4 szklanki mleka,
- 4 ubite białka.

Zalać ciasto z owocami masą i wstawić na 30 min. do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180stC. Następnie nałożyć pianę ubitą z 3 białek i 1/2 szklanki cukru. Zapiekać ok. 15 min. Pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na ok. 10 min.
Anna D.




SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI

Przygotować:
- 1 puszkę brzoskwiń,
- 3 galaretki (smaki wg uznania),
- 1 szklankę cukru,
- 1/2 kostki masła,
- 3 żółtka,
- 1 kg ricotty (np.: SERNIKOWEJ RICOTELLI).

Sposób przyrządzania:
1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody (wg instrukcji na opakowaniu). 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 2 niepełnych szklankach gorącej wody. Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę, a drugą połowę w ósemki. W naczyniu utrzeć do jednolitej masy żółtka, masło i cukier. Dodać ricottę i ucierać dalej do połączenia się. Do gotowej masy dodać kostki brzoskwini i wymieszać. Wlać ostudzoną porcję z dwóch galaretek (przed ścięciem). Całość wylać do naczynia wyłożonego herbatnikami "petit beurre". Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ułożyć na wierzchu ósemki brzoskwiń i zalać zimną porcją 1 galaretki tuż przed jej stężeniem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Im dłużej tym lepiej. Mniam.
Anna D.